Izotróp vezetőragasztóval készült kötések vezetőképességének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Illés Balázs György
Elektronikai Technológia Tanszék

Az ipar felismerve az ólomtartalmú forraszötvözetek környezetszennyező hatását alternativákat kezdett keresni azok kiváltására. Két fejlesztési irány adódott: ólommentes forraszötvözetek és a vezető ragasztók. A ragasztók kezdeti sikertelen kísérleteinek és tesztjeinek eredményeképpen a figyelem az ólommentes forraszötvözetek felé fordult. Komolyabb változás 2004-2008 között történt, mikor az ólmos forraszötvözetek használatát világszerte korlátozni kezdték. Egyre több tanulmány jelent meg a ragasztók mind villamos mind mechanikai minőségének javításáról. Kísérletek és probálkozások eredményeképpen a vezető ragasztók technológiája eljutott arra a szintre, hogy biztosítani tudja a hagyományos forrasztási technológia által állított minőségi követelményeket, bár még mindig elmaradnak versenytársuktól: az ólommentes forraszötvezetektől.

Szakdolgozatomban különböző hőmérsékleten kikeményített ragasztott kötések minőségét vizsgáltam. 120, 175 és 245 °C fokon hőkezelt mintákon kontakt ellenállást mértem négyvezetékes módszerrel, majd előkészítettem őket, hogy mechanikai tulajdonságaikat nyírási szilárdság tesztekkel próbára tegyem. A kötések belső szerekezetének vizsgálata érdekében keresztmetszeti csiszolatot készítettem és optikai vizsgálat alá vetettem.

Kísérletek eredményei alapján a legstabilabb kötések a 120°C-on 2 oráig és 175 fokon 20 percig keményített mintákon voltak (előbbi átlaga: 5.07 kg; utóbbi átlaga: 4,57 kg). Kontakt ellenállásuk 9.7 és 16.2 ohm volt. 175 °C fokon 2 oráig és 245 °C fokon 10 percig keményített mintákon voltak a leggyengébbek a kötések (előbbi átlaga: 3.93 kg; utóbbi átlaga: 3.75 kg). Kontaktellenállása 175°C-on kezelt mintának 53 ohm volt, még a 245 fokon kezelt minta eredménye meglepően 3,7 ohmra adódott. Optikai vizsgálat után megállapítottam, hogy tartósan túl magas hőmérséklet kötési hibákat okoz (delamináció), valamint roncsolja a polimer szerkezetét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.