JBoss ESB alkalmazások teljesítményanalízise modellvezérelt mérési környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egyre gyakrabban találhatók meg a nagyvállalati informatikai rendszerekben a szolgáltatás-orientált architektúra elvei alapján felépített környezetek. A számtalan szolgáltatás integrációjára megoldást kínáló JBoss ESB teljesítményének analízise a minőségi kiszolgáláshoz elengedhetetlen. Dolgozatomban ezen feladat támogatására, a mérési feladatokat magas szinten leíró modellek által vezérelt mérési keretrendszert terveztem.

Eclipse alapú technológiák segítségével implementáltam a megtervezett keretrendszert, mely kiegészítők formájában készült el. Felhasználtam többek között az EMF-et, mely egy modellező eszköz, a JET sablonkezelőt forráskód generáláshoz, illetve a BIRT-öt diagramok rajzolására.

A keretrendszerrel szemben nemfunkcionális követelmények lettek felállítva, mint például a megismételhető mérések végzése, vagy a bővíthetőség. Hogy igazoljam, az elkészített implementáció megfelel az elvárásoknak, illetve elemezzek egy JBoss ESB kapcsán ténylegesen felmerülő teljesítménybeli problémát, egy, a keretrendszerre épülő megoldás alkalmazásával méréseket végeztem. Megvizsgáltam a felépített környezetben, hogyan teljesít a JBoss ESB nagyméretű üzenetek terhelése alatt, majd tanulmányoztam az üzenetek továbbítására szolgáló transzport réteg egy korszerűbb technológiára való lecsérélésének hatását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.