JVM alapú programozási nyelvek használata

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az iparban jelenleg használt programozási nyelvek közül kétségkívül a Java az egyik legelterjedtebb. Ennek ellenére a nyelvnek számos hátránya van, ezért más programozási nyelvek is létrejöttek, amelyek a vélt hiányosságokat igyekeznek pótolni. Ezek között olyan nyelvek is vannak, amelyek szintén a Java virtuális gépen (JVM) futó bájtkódot állítanak elő, ezért alkalmasak a Java helyettesítésére. Sőt, az alkalmazások egyes részei más-más programozási nyelveken is kifejleszthetők, így a programozó különböző típusú programrészekhez megválaszthatja a legmegfelelőbb programozási nyelvet.

A dolgozat célja a Scala nyelv használatának részletesebb megismerése. Mind Javában, mind pedig Scalában bemutatja egy kliens-szerver architektúrájú, grafikus felhasználói felülettel rendelkező Blackjack program megvalósítását. Ezen program alapján szemlélteti a két nyelvben tapasztalható hasonlóságokat és különbségeket. Hosszabban kitér a Java hiányosságaira, mindkét nyelv hibáira, valamint előnyeire a másik nyelvvel szemben. Mindkét nyelvből az aktuálisan elérhető legfrissebb verziót tárgyalja.

A nyelvek használatán, szintaktikáján, jellemzőin kívül kitér néhány metrika megvizsgálására, valamint a Blackjack program két verziójának sebességét is megvizsgálja egy egyszerű teljesítményteszttel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.