Járműhajtások szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kádár István
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatomban különböző típusú járműhajtások MATLAB/Simulink környezetben történő modellezésével és szimulációjával foglalkozom. Bemutatom egy belsőégésű motoros járműhajtás modelljének összeállítási folyamatát, ismertetem a hajtásrendszerben résztvevő komponensek szerepét és működését. A kész modellel menetciklus szimulációs vizsgálatot végzek, majd a kapott mérési eredményeimet összehasonlítom valós mérési eredményekkel.

Ismertetem egy állandómágneses szinkronmotorral hajtott villamos jármű hajtásrendszerének összeállítási folyamatát, a felhasznált komponensek szerepét és működését. Menetciklus szimulációs vizsgálatokon keresztül bemutatom a motor akkumulátorral, illetve állandó feszültségű DC tápforrással történő táplálásának különbségeit.

Rövid áttekintést adok a hibridrendszerekről, hibridstratégiákról, majd bemutatom egy soros felépítésű hibrid jármű hajtásrendszer modelljének összeállítási folyamatát, a rendszerben résztvevő komponensek szerepét és működését, kitérve a villamos generátor szabályozási lehetőségeire. A kész modellel menetciklus szimulációs vizsgálatot végzek.

Végezetül a három típus összehasonlítását a dinamikusságuk alapján végzem, és ismertetem az egyes típusok előnyeit, illetve hátrányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.