Járműipari moduláris nagysebességű adatfeldolgozó és megjelenítő applikáció fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az Önálló laboratóriumi munka folytatásaként lehetőségem adódott, hogy a Diplomatervezést is a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél végezhessem. A fő feladatom egy járműipari moduláris nagysebességű adatfeldolgozó és megjelenítő applikáció (PlotGUI) fejlesztése volt. A fejlesztés C++ nyelven történt a Qt Project keretén belül kifejlesztett Qt alkalmazásfejlesztő környezetének segítségével. Ehhez először meg kellett ismerkednem a feladathoz kiválasztott fejlesztőkörnyezettel a Qt Creator-al, annak használatával és az általa nyújtott lehetőségekkel, amelyek kiaknázásával lehetőség nyílik az alkalmazás optimalizálására vagy a minél inkább felhasználóbarát kialakításra.

A PlotGUI elkészítése előtt meg kellett oldani a különböző formátumú mérési fájlok átkonvertálását egy egységes formátumba, elősegítve ezzel a megjelenítő alkalmazás működését. Ezt az előkészítési feladatot a Paralel Converter alkalmazás végzi.

Ezután a fő feladat a PlotGUI alkalmazás felépítése volt, melyhez egy Qt alapú grafikus ábrázoló könyvtárat használtam, mely esetemben a QCustomPlot volt. A QCustomPlot lehetőségeit kihasználva el kellett készítenem egy ábrázoló felületet, amelyen az egyes Matlab adat fájlban (.mat) lévő változók kerülnek ábrázolásra.

Az elkészült ábrákhoz implementálni kellett egy jelentés generáló funkciót, melynek végső kimeneti állománya egy PDF dokumentum. Ennek során a LaTeX nyelvet és a hozzá kapcsolódó programokat használtam fel, melyekkel a kimeneti fájlok konvertálását oldottam meg.

A mért adatok betöltése mellett fel kellett készíteni az alkalmazást arra is, hogy ezekből a változókból alkotott kifejezésekből és függvényekből számolt értékeket képes legyen előállítani, melyeket később szintén lehet ábrázolni.

Az érthetőség és könnyű áttekinthetőség érdekében a fejlesztés során fontos szem előtt tartani a moduláris programozás alapelveit, mely egy több félévéves munka esetén jelentősen megkönnyítheti a munkát.

Ebből adódik, hogy az alkalmazásfejlesztési munkák mellett irodalomkutatást kell végeznem moduláris programozás, valamint programtervezési minták témakörben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.