Járművezetői stílus megjelenítésére alkalmas eszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtem fogalommá vált az Eco-Driving, ami egy üzemanyagtakarékos vezetési stílust jelent. A hagyományos belső égésű motorok mindennapi használata mellett jelentős csökkenés érhető el károsanyag kibocsátásban és az üzemanyag felhasználásban pusztán a járművek tudatos kezelésével.

A fosszilis tüzelőanyaggal hajtott gépjárművek hatásfokának javítása egyre komolyabb kihívás, viszont az Eco-Driving potenciális, eddig nagyrészt kihasználatlan lehetőségeket biztosít e téren. Jelentős problémát jelent ugyanis az információ áramlása, hiszen ma már a legtöbb gépjárműben elérhető minden adat a sofőr megfelelő tájékoztatására, ez gyakran mégsem történik meg.

Ebben segít a szakdolgozat keretében készült Eco-Displaynek nevezett kijelző, ami a jármű jeleit felhasználva figyelmezteti a gépjármű vezetőjét, annak nem gazdaságos kihasználására.

Ehhez egyértelmű fény- és hangjelzéseket közvetít, amelyek figyelembe vételével jelentős üzemanyagmennyiséget spórolhat meg, akár a hétköznapi személyautóval történő közlekedés, akár egy nagyobb fuvarozó cég járműflottájának mindennapi tevékenységei során.

A szakdolgozatban bemutatásra kerül a jármű és az eszköz kapcsolata, ami lehetővé teszi az információ továbbítást a sofőr felé. Ez utóbbi lényeges kérdés egy külön fejezetet kapott, ami a doboz és előlap tervezés lépéseit részletezi.

Továbbiakban az Eco-Displayt vezérlő beágyazott rendszer hardvere és az azt kihasználó szoftver kerül előtérbe, amely során ismertetésre kerül a vezetéknélküli kommunikáció (Bluetooth) és az adattárolás (SD kártya) megvalósítása.

Végül pedig a eszköz gyártását és tesztelését segítő dokumentumok készítése, annak lépései és fontosabb elemei zárják a szakdolgozatot, ami nem elhanyagolható része egy piacra szánt terméknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.