Jason környezet valós mérési és beavatkozó lehetőségekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dobrowiecki Tadeusz Pawel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozat témája egy intelligens üvegház-vezérlő alkalmazás alapjait képező keretrendszer, mely lehetővé teszi BDI (Belief, Desire, Intention) architektúrájú, specifikusan AgentSpeak nyelven írandó Jason ágensek elkészítését és MAS-ba (Multi Agent System) való szervezését. A megoldást amennyire csak lehetett, generikus módon készítettem el, így a kész platform nem csak a laborban található üvegház vezérlésére használható, de más szenzorokat és aktuátorokat tartalmazó rendszerek működtetésére alkalmas programok is építhetőek az elkészült komponensek felhasználásával.

A dolgozat elején bemutatom a rendelkezésre álló technológiákat és a felhasznált eszközöket, kitérve arra is, hogy melyik eszközt milyen szempontok miatt választottam a feladathoz.

Ezután a megvalósított keretrendszer elméleti és gyakorlati működését írom le, ideértve a fejlesztés során hozott tervezői döntéseket is.

A kész keretrendszer működését pár egyszerű probléma megoldásával demonstrálom a tanszéki laboratóriumban levő modell üvegházon. Elsőként a feladatokat tűzöm ki, majd megmutatom, hogy az elkészített rendszer milyen módon hidalja át a Jason környezetben készült ágensek által képviselt funkcionális logika és a valóságban létező mikrokontroller által vezérelt szenzorok és aktuátorok közötti architekturális szintkülönbséget.

A dolgozatot egy kitekintéssel zárom, melyben sorra veszem azokat a lehetséges irányokat, amelyeket szerintem érdemes volna továbbfejlesztés esetén számba venni, akár a valóságban történő alkalmazás, akár további kutatások során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.