Játékfejlesztés Android platformon Google Play Services támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok megjelenése óta rengeteg alkalmazás készült rájuk, a két vezető platform, az Android és iOS dedikált piacterére is már több mint egy millió különféle alkalmazás lett feltöltve. A felhasználói igények széles skáláját lefedték az évek során és ahogy fejlődnek a platformok, úgy egyre több lehetőség kerül a fejlesztők kezébe, hogy minél változatosabb alkalmazásokat készíthessenek el.

A Google ebben az évben bővítette a Play Services alatt elérhető funkciók listáját, leginkább játék specifikusakkal, mint pl. a kihívások teljesítése, toplisták a játékosok eredményeinek összehasonlítására. Hasonló már létezett iOS-en Game Center néven, ami közel azonos szolgáltatásokat kínál, a Google megoldása abban különbözik, hogy az elérhető az Apple platformján is, sőt, bármilyen webes alkalmazás igénybe veheti, csak kommunikálnia kell a megfelelő szerverekkel.

A feladatom a félév során egy Android alkalmazás megvalósítása volt, ami kihasználja a Play Services szolgáltatásait. A fejlesztés során mindvégig fontos szempontként tartottam számon a többi platformra való portolás lehetőségét, tehát úgy választottam meg a fejlesztői eszközöket, hogy az a jövőben könnyen megvalósítható legyen, illetve egy szolgáltatásra, a többjátékos módra egy saját megoldást is elkészítettem emiatt. Ez egy szerver alkalmazás megírását jelentette, ami hálózati kommunikációt folytat a kliensekkel, amik nem csak androidos alkalmazások, hanem számítógépeken futó Java programok is lehetnek, köszönhetően az általánosan használható üzenetformátumnak.

A szakdolgozatomban először bemutatom az okostelefon platformokat fejlesztői szemszögből, majd az alkalmazás fejlesztésének tervezését és konkrét megvalósítását írom le, részletezve a felmerült problémákat. A dolgozat végén mutatom be a teszteléseim eredményeit és összefoglalom a tanulságokat és a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.