Játszható-reklám szerkesztő készítése webes technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az üzleti vállalkozások számára nagyon fontos szempont, hogy a naprakész reklám üzeneteik minél több felhasználóhoz eljussanak. A közvetlen felugró reklám blokkoknál hatékonyabb marketing eszköz, ha az üzenet játszható reklámok formájában, élményszerűen jut el a felhasználókhoz.

Egy erre a célra létrejött startup vállalkozásnál a munkám egy olyan program megírása volt, ami egyszerűen implementálható játszható reklámok készítését teszi lehetővé platformfüggetlen környezetben.

A cég 2016-ban indított egy weboldalt erre a célra. Ez a felület nagyon körülményesen működött, a szükséges funkciók közül csak néhány volt elérhető. A weboldal elsődleges célja akkor még leginkább az elgondolás működőképességét volt hivatott igazolni. Már ez a próbaverzió is igazolta, hogy az elgondolás működőképes, a létrehozott struktúra és program környezet azonban nem volt fejleszthető.

A tapasztalatok alapján, a modern webes technológiáknak köszönhetően azonban lehetségessé vált egy olyan böngészőkben futó alkalmazás elkészítése, ami képes minden szempontból leváltani a korábbi megoldást. Az új megtervezett struktúra olyan fejlesztési lehetőségeket és új funkciók beépítését tette lehetővé, amik a régi rendszerben elképzelhetetlenek voltak.

A feladatom az volt, hogy egy ilyen webes alkalmazást tervezzek meg, felépítve azt az alapoktól kezdve. A feladat ismeretében megvizsgáltam a rendelkezésre álló lehetőségeket, átnézve a számba vehető programozási környezeteket. A célok megvalósításához a React könyvtár használata tűnt a leginkább használhatónak, hiszen ennek a segítségével könnyedén lehet webes alkalmazásokat fejleszteni.

A reklámok létrehozására és módosítására szolgáló weboldal és az ehhez szükséges további komponensek elkészítése és a használatot lehetővé tevő infrastruktúra kiépítése is a diplomaterv részét képezi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.