Java EE alapú alkalmazás tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztési folyamat során a minőség szempontjából nagyon fontos szerepe van a készülő alkalmazás folyamatos tesztelésének. Ebbe ugyanúgy beletartoznak az egyes osztályok metódusainak, változóinak viselkedését vizsgáló tesztek, mint a teljes alkalmazást komplex folyamatként, folyamatokként tesztelő tesztesetek. Ez javítja mind a vállalati környezetben történő fejlesztés során fellépő együttműködési problémákat, mind az elkészült alkalmazás garantálható minőségét.

Mindezek ellenére napjainkban is meglehetősen keveset foglalkoznak a kiadott programok tesztelésével. Fontos látni, hogy a tesztelés megfelelő szervezése komoly szakértelmet, tervezést igényel, mely az alkalmazás fejlesztésétől von el erőforrást. Sok esetben elegendő lehet az elkészült program kiadás előtt történő manuális tesztelése, melynek költségei rövidtávon kisebbek lehetnek.

A szakdolgozatomban megvizsgálom, hogy milyen lehetőségek vannak egy, Java EE platformon készített alkalmazás teljes körű tesztelésére, milyen tervezési, implementációs kérdések merülnek fel, illetve milyen eszközök állnak a tesztelők rendelkezésére.

A dolgozat felépítését tekintve először egy elméleti áttekintést nyújtok a tesztelés lehetséges módjairól, illetve az ezt elősegítő technológiákról. Ezután röviden ismertetem az elkészített példaprogramot, annak tervezési és implementációs részleteit, végül bemutatom az elkészített teszteseteket, azok hátterét, és a tesztelés eredményét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.