Java EE alapú ingatlan hirdetési portál

OData támogatás
Konzulens:
Dévai István Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet megjelenése sok szempontból átalakította, forradalmasította az életünket, immár szervezetek vállalkozások és mi magunk is függünk ettől a hálózattól. A világháló térhódítása az alkalmazásfejlesztésben is megfigyelhető. Az elmúlt két évtized során a technológiák fejlődésének köszönhetően jelentősen nőtt webalkalmazások iránti érdeklődés. Példaként említenék olyan mérföldköveket, mint a JavaScript 1995-ös, vagy a Servlet 2.2 és a J2EE 1999-es megjelenése.

A Java Enterprise Edition (Java EE) manapság az egyik legelterjedtebb technológia szerveroldali alkalmazások fejlesztéshez. Ahogyan a neve is mutatja, a platform vállalati méretű, sok felhasználós, elosztott szoftverek fejlesztéséhez nyújt hatékony támogatást. Különböző API-k segítségével nyújt megoldást az olyan követelményekre - a teljesség igénye nélkül - mint a perzisztencia, a tranzakciókezelés, a távoli elérés, vagy a névszolgáltatás. Fontos követelmények voltak a technológia megalkotása során továbbá a többszálúság támogatása, a magas rendelkezésre állás, vagy a platformfüggetlenség.

Szakdolgozatom célja a Java EE platform megismerése egy konkrét webalkalmazás megvalósításán keresztül. Az alkalmazás egy ingatlanhirdető portál, mely lehetővé teszi hirdetések feladását, keresését, valamint egyéb alapvető felhasználói funkciókat. A weben megtalálható számos hasonló alkalmazás szolgáltatásaihoz képest azonban térképszolgáltatást is nyújt, melyet Google Maps integrációval valósítottam meg. Így a szakdolgozat írása során megismerkedtem a Google Maps JavaScript API-val és a Google geocoding szolgáltatásával is. A portál fejlesztése jól példázza a hasonló webes alkalmazások tervezése és kivitelezése során felmerülő nehézségeket és az áthidalásukhoz használható technológiákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.