Java alapú rendszer fejlesztése irodai székfoglalás támogatásához

OData támogatás
Konzulens:
Hartung István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Egy irodában legtöbben irodai időben, azaz 8-9 órától 16-17 óráig dolgoznak. Vannak vegyes irodák, ahol több műszakban is dolgoznak emberek, illetve manapság az is egyre jellemzőbb, hogy a munkát hazavigye a dolgozó. Ezt a trendet informatikai rendszerekkel is követni kell. Így született meg az igény arra a rendszerre, amiről a következő oldalak szólnak.

Az otthoni munkavégzés következménye, hogy kevesebben vannak az adott munkahelyen. Erre a vállalat reagálhat úgy, hogy felvesznek még dolgozókat, de akkor fennáll a veszélye, hogy túl sokan mennek be egyszerre az irodába, és nem tudnak leülni. Ennek a problémának a mérséklésére alkalmas ez a rendszer, amely számon tartja, hogy melyik szék mikor foglalt. Segít eldönteni, hogy otthonról érdemes-e elindulni a munkahelyre, vagy már elfogytak, elfogyni készülnek a szabad ülőhelyek. Ha a dolgozó a portához ér, abban is segít neki a rendszer, hogy ülőhelyet találjon magának. A rendszer támogatja a kiosztott és a szabadon foglalható székeket, segít a vezetőknek megtudni, hány ülőhely kihasználatlan. Lehetséges minimális erőfeszítéssel is használni, de az egyéni döntés lehetőségét sem fosztja meg a használójától. Az egyik legfontosabb tervezési elv pedig az volt, hogy mindehhez csupán néhány személyes igény beállítására legyen szükség, mely után naponta akár egy kártyás azonosítás is elég a használathoz, tehát a rendszer nem nehezíti meg a dolgozók mindennapjait.

A megoldás több kliens programból, valamint egy webes rétegből épül fel, melyek egy IBM DB2 alapú, a valóságot jól modellező adatbázist hasznának. A felhasznált technológiák között megtalálható a JavaSE, a JavaEE (Servlet, JSP), valamint a korszerű, rugalmas böngészést nyújtó webes technológia, az AJAX is. Hardver igénye rugalmas, és akár távolról is elérhető lehet a rendszer.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.