Java alapú webes keretrendszerek összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az internet széleskörű elterjedésével megnövekedtek a webes alkalmazások, weboldalak, portálok iránti felhasználói igények. Napjainkban a webalkalmazásoknak a legkülönbözőbb követelményeknek kell megfelelniük funkciójuktól függően, ennek tükrében rengeteg fejlesztői keretrendszer van jelen a piacon, melyek megpróbálnak különféle megoldásokat adni a felmerülő problémák megoldására.

A szerveroldali komponensek területén rendkívül népszerű a Java platform. Dolgozatomban áttekintettem a napjainkban legelterjedtebb MVC architektúrát megvalósító Java alapú webes keretrendszereket, és röviden összehasonlítottam képességeiket, majd kiválasztottam közülük hármat részletes összehasonlításra: a Java Enterprise Editiont, a Spring Frameworköt és a Play! Framework 2-t.

A kiválasztott keretrendszerek átfogóbb bemutatása után meghatároztam azokat a szempontokat, amelyek mentén jól összehasonlíthatóak az általuk nyújtott megoldások. Ezen szempontokat szem előtt tartva terveztem egy háromrétegű webes alkalmazást, amelynek a megvalósítása során nyert tapasztalatok alkalmasak a felhasznált keretrendszerek összehasonlítására. A tervezés után mindhárom keretrendszerrel megvalósítottam a példaalkalmazást, majd összegyűjtöttem és kielemeztem az implementáció során nyert tapasztalatokat, a legvégén pedig egy összefoglaló összehasonlítást végeztem a meghatározott szempontok szerint.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.