Java alapú webszerver fejlesztése és teljesítményelemzése

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A munkám során egy szabványos webszervert készítettem el Java technológiára építve. Az alkalmazás mellett egy felhasználóbarát ablakozós felületet is készítettem annak szabályozására és teszteket készítettem a működésének ellenőrzésére. Az alkalmazást Java SE-re építve készítettem el, tehát szinte semmilyen előre elkészített webes komponenst nem használtam. A fejlesztés során törekedtem arra, hogy az egyes komponensek cserélhetőek, bővíthetőek legyenek, ha esetleg más implementációt is ki szeretnénk próbálni.

Az alkalmazás felületén engedélyezhetünk IP címeket a bejövő kapcsolatokhoz, megadhatunk jelszót és felhasználónevet a kliensek hitelesítéséhez, lekérdezhetjük az aktuális IP címünket, ha az alhálózaton vagy az Interneten vagyunk. Megtekinthetjük a letöltést végző klienseket, letöltési állapotukat és önkényesen le is kapcsolhatjuk azokat. Ezen kívül naplózhatóvá tehetjük a történéseket a későbbi feldolgozáshoz, és mindezt az alkalmazáson belül tehetjük meg. Az alkalmazás teljesítményének javításához létrehoztam különböző implementációkat a teljesítményért felelős komponensekből, amelyeket a felhasználói felületen is lehet cserélni. Ezek a komponensek képesek a memóriában tartani állományokat, ütemezni a bejövő kéréseket, a szálkezelést lecserélni vagy ügyesebb HTTP kommunikációt használni.

A dolgozatomban készítettem teszteseteket is JMeter segítségével, amiknek a segítségével képet kaptam az elkészült alkalmazás és a JDK-ba beépített hasonló funkcionalitású komponens kapcsolatáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.