Java alkalmazások biztonságos üzemeltetése DevOps környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjaink egyik legfontosabb problémája az informatika területén a biztonság. A kiberbiztonság fontosságát alátámasztja a 2018-tól jogerőssé vált az Általános Adatvédelmi Rendelet az Európai Unióban, továbbá a kibertámadások egyre növekvő száma, melyekről még a nem informatikai témájú sajtóban is hetente cikkeznek.

A mai alkalmazásfejlesztésben a Java nyelv meghatározó, így e nyelven elkészített alkalmazások üzemeltetése biztonsági szempontból fontos.

A diplomatervem elkészítése során oktató feladatokat készítettem, melyekben gyakran előkerülő biztonsági problémákat mutatok be. A dolgozatomban bemutatott feladatok az Avatao platformra készültek.

A feladatok megoldó felhasználó gyakorlati példákon keresztül ismerkedik meg a Java alkalmazások biztonságos üzemeltetésével, továbbá a DevOps környezetben használt eszközök biztonságos használatával.

A feladatok során a tanuló megismerkedik az Ansible IT infrastruktúra-automatizáló motorral, a Filebeat loggyűjtővel, a Logstash csővezetékkel, az Elasticsearch adatbáziskezelővel. Ezen felül kipróbálja a Java Fejlesztési Csomag eszközeit. A megismert eszközökkel egy adott biztonsági feladatot kell elvégeznie a megoldónak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.