JavaEE komponensek automatikus generálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbek az olyan, kis számítási kapacitással rendelkező eszközök – például a mobiltelefonok –, ahol a fogyasztáson és a teljesítményen sokat javíthat, ha a nagyobb erőforrást igénylő műveleteket egy másik, erre alkalmasabb eszköz végzi. Azokat a programkódokat, amelyek egyidejűleg több helyen is futnak, elosztott alkalmazásnak nevezzük. Ebben az esetben nagyobb programozási feladattal állunk szemben, amihez érdemes különböző eszközöket ésvagy keretrendszereket használni.

A Java Enterprise Edition keretrendszer egyike azoknak, amelyek támogatják az elosztott fejlesztést. A programozás során sok feladat általánosnak tekinthető. A fejlesztést nagyban megkönnyítené, ha a program vázának az elkészítéséhez és a komponensek összekötéséhez egy generátort használhatnánk.

Pár szóval le lehetne írni az alkalmazás szerkezetét, amiből már analóg létrehozható lenne a kód egy generátor segítségével. A komponensek generálásához megadhatnánk egy leírást, hogy milyen felépítésű alkalmazást szeretnénk. A Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékén kialakított SOAL nyelv minden szempontból alkalmas a feladatra.

A diplomamunka célja egy JavaEE komponensgenerátor alapjainak a megvalósítása, ami biztosítja a fájlok elkészítéséhez szükséges funkciókat. A SOAL leírással megadjuk az alkalmazás felépítését, majd ez alapján a generátor elkészíti az alkalmazás összes projektjét és annak fájljait, beleértve a minimálisan szükséges konfigurációkat is. Ezek a projektek azonnal szerverre telepíthetők lesznek, és biztosítanak majd néhány alapvető adatmanipulációs műveletet.

A feladat egy példaalkalmazás generálása. A megoldásához rendelkezésre áll a tanszéken fejlesztett alap SOAL generátor. A diplomamunka a generátor kibővítéséről szól JavaEE generálásához szükséges alapvető funkciókkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.