JavaEE komponensgenerátor specifikálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbek az olyan kis számítási kapacitással rendelkező eszközök – például a mobiltelefonok – ahol a fogyasztáson és a teljesítményen sokat javíthat, ha a nagyobb erőforrást igénylő műveleteket egy másik, erre alkalmasabb eszköz végzi. Azokat a programkódokat, amik egyidejűleg több helyen is futnak, elosztott alkalmazásnak nevezzük. Sejthető, hogy ebben az esetben nagyobb programozási feladattal állunk szemben, amihez érdemes különböző eszközöket ésvagy keretrendszereket használni.

A Java Enterprise Edition keretrendszer egyike azoknak, amik támogatják az elosztott fejlesztést. A programozás során sok feladat általánosnak tekinthető. A fejlesztést nagyban megkönnyítené, ha a program vázának az elkészítéséhez és a komponensek összekötéséhez egy generátort használhatnánk.

Pár szóval le lehetne írni az alkalmazás szerkezetét, amiből már analóg létrehozható lenne a kód egy generátor segítségével. A komponensek kigenerálásához megadhatnánk egy leírást, hogy milyen felépítésű alkalmazást szeretnénk. A Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékén kialakított SOAL nyelv minden szempontból alkalmasnak látszik a feladatra.

A szakdolgozat ismerteti a két nyelvet, majd az alapok lefektetése után következhet lényegi kérdés: milyen szabályok szerint érdemes a leírás alapján elkészíteni a programkód vázát? A következőkben analógiákat keresünk a két bemutatott nyelv között. Itt kerülnek ismertetésre a JavaEE további nyelvi elemei, amelyek a komponensek összekötéséhez szükségesek. Olyan szabálygyűjteményt kell létrehozni, melyek betartásával gond nélkül létrehozhatjuk az alkalmazásunk működőképes vázát.

Az elmélet nem sokat ér gyakorlati alkalmazás nélkül. A szakdolgozat egy példakóddal teszteli az elképzelt szabályok működőképességét. Adott egy példa SOAL leírás, ami meghatározza a teljes rendszert, ebből kell majd kódot generálni. A megoldás kézzel készül, szigorúan a szabályokat követve. A generálási folyamat ismertetése során összehasonlításra kerül az elméleti elképzelés a gyakorlati megvalósítással. Következtetéseket kell levonni, hogy ez az elképzelés mennyire működőképes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.