JavaFX alapú felhasználói felület tervezése beágyazott processzorokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy mikrokontroller programkódjának tervezésekor gyakran bonyolult feladat a helyes működést ellenőrizni egy potenciális hiba esetén. Habár több módszer is létezik a futásidő-béli hibák kiszűrésére, ezek javarészt kontrollerspecifikusak. Alábbi dolgozat célja egy olyan, széleskörűen alkalmazható hibakereső alkalmazás megtervezése és elkészítése, amely könnyen adatptálható bármely mikrokontroller típushoz, így könnyítve meg a fejlesztő munkáját.

A szélesebb körben alkalmazható hibakereső megoldások közül a JTAG debuggolás általában nem elérhető futásidőben, míg a soros kommunikáció igen, így ez az alapja a dolgozatban kifejtett megoldásnak.

A projekt keretein belül létrehozásra került egy MicroDebug elnevezésű, JavaFX alapú applikáció, mely képes soros porton keresztül kommunikálni egy mikrokontrollerrel. Az alkalmazás képes a mikrokontrollerről élő adatokat beolvasni és megjeleníteni, a kontroller változóinak értékét felülírni, továbbá triggerelt adatgyűjtést indítani.

A szakdolgozathoz hozzátartozik egy másik alkalmazás elkészülte is, amely egy mikrokontroller működését hivatott szimulálni. Ez a MicroMocker nevű program képes különböző jeltípusokat generálni, ezeket elküldeni a MicroDebug-nak, valamint triggerelt adatgyűjtést folytatni.

Összefoglalva, sikerült egy olyan alkalmazást készíteni, amely egy mikrokontroller programjának viszonylag kis mértékű kiegészítésével meg tudja jeleníteni annak változóit és különböző jeleinek lefutását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.