Javítás és kihozatal előrejelzés elektronikai gyártósorokon

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozattémámban közelebbről megismerkedhettem felületszerelő gyártósoroknál alkalmazható bonyolult alkatrészek (BGA) javítási lehetőségeivel; a gyártás végrehajtó rendszerek főbb tulajdonságaival (ERP, MES); a kihozatal statisztikai becslésével.

A nehezen javítható alkatrészek (Ball Grid Array tokozás, BGA) cseréje komplikált. A vállalatok kiszervezhetik ennek elvégzését egy külső cégnek, vagy selejtezi a darabot. A lehetőségek megvizsgálása után belátható, hogy a kihozatalt csak kis mértékben befolyásolja.

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, melyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberi erőforrás gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére. A MES hardver és szoftver komponensek együttese, amely lehetővé teszi termelési tevékenységek (aktivitások) menedzselését és optimalizálását a rendelések kibocsátásától a késztermék előállításáig.

A továbbiakban megismerkedtem a kihozatal számításra alkalmas módszerekkel (FTY, RTY, DPU); illetve egy statisztikai becsléssel, amely megoldást nyújt arra, hogy ne kelljen egyenként lekönyvelni az egyes részleteknél előforduló hibát, hanem statisztikai alapon becslést lehessen végezni az egyes minőségellenőrző lépések, majd a teljes folyamat kihozatalára. Ehhez a Binomiális-eloszlásból levezethető Poisson-eloszlás nyújt segítséget, melynek a λ paramétere megegyezik a DPU (Defect Per Unit, egységre eső hiba) értékével, majd a valószínűségi változót nullaértékűnek véve egy exponenciális függést állapít meg. Egy üzem adataiból számoltam kihozatalt. A nagy darabszám és kicsi valószínűség miatt a kihozatal statisztikai becslésének értéke közelít az alábbi összefüggéshez: Y=1-DPU.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.