Jegyzőkönyvvezető alkalmazás készítése vegyészek számára

OData támogatás
Konzulens:
Somogyi Ferenc Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatikai eszközök térhódításával egyre elterjedtebbé váltak a különböző dokumentumok digitalizált tárolására és karbantartására szakosodott szoftverek. Az emberek munkáját nagyban leegyszerűsítheti a papír alapú adminisztrációról az elektronikus ügyintézésre való átállás. Ennek számos előnye lehet, amik kényelmesebbé teszik a folyamatot, például gyorsabb keresés a tárolt dokumentumok között, vagy a megadandó adatok automatikus validációja. Sok helyen továbbra is hagyományos papír alapú dokumentumok formájában léteznek ezek a lényeges információk. A papír alapú dokumentum kezelésről az elektronikus megoldásra való átállás nem egy egyszerű folyamat, mivel figyelembe kell vennünk a felhasználók nem feltétlenül funkcionális igényeit is.

Szakdolgozatom keretein belül egy olyan, általam készített alkalmazást mutatok be, amely a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának (BME-VBK) hallgatói és doktoranduszai számára készült. Az alkalmazás az eddigi, kémiai reakciók megfigyelése során használt papír alapú jegyzőkönyvek vezetését hivatott lecserélni.

A vegyész hallgatók különböző kémiai reakciók és megfigyelések közben jegyzőkönyveket készítenek a látott jelenségekről, feljegyzik a felhasznált vegyszereket, anyagokat, azt, hogy miből mennyit használtak, milyen anyagok keletkeztek a reakció során, és persze leírják, hogy hogyan jutottak erre az eredményre. Az elkészült rendszer egy vastag kliens alkalmazás, ami a kémiai reakciókat, illetve a hozzájuk kapcsolódó adatokat egy adatbázisban tárolja. Az alkalmazás elsődleges célja a papír alapú jegyzőkönyvvezetés leváltása. Ennek érdekében az alkalmazás megadott adatokból képes Microsoft Word formátumú jegyzőkönyveket generálni, lehetővé teszi azok rendszerezett tárolását, illetve több számolási folyamatot is automatizál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.