Jelenlét szimuláció okos ház környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dobrowiecki Tadeusz Pawel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az informatika egyre jobban beleolvad személyes környezetünkbe, szolgáltatásként, nem pedig eszközként jelenik meg. Napi használati tárgyainkba, berendezéseinkbe rejtett intelligencia számos kényelmi előnnyel jár. A kezelésre fordított idő csökkenése, a velük való munkavégzés produktivitásának növekedése pedig nyilvánvaló technikai előnyök. E szolgáltatásokra a kor emberének egyre nagyobb szüksége és igénye van.

Automatizált közösségi és lakótereink segítik mindennapjainkban a munkavégzést és a pihenést. Egyre komolyabban veendő szempont és szolgáltatás az élőhelyünk, környezetünk védelme, kímélése. Gondozást igénylő embertársaink mellé szakképzett ápolók hiányában, otthonainkba pedig távollétünk esetén betörés elleni védekezésképp virtuális személyeket helyezhetünk el az automatizált terekben. A jelenlét szimuláción alapuló biztonságtechnika nem újkeletű, az eddig alkalmazott megoldások azonban - az időzített konnektorkapcsolók szintjén - meglehetősen primitívek voltak.

Dolgozatomban a ma jellemző automatizálási és jelenlét szimulálási megoldások megvizsgálása után a forgatókönyv elmélet alapján egy másfajta, integrált, ágensmodellezésen alapuló szimulációs megoldást mutatok be. A rendszer felhasználóinak forgatókönyveket használó ágensekként való reprezentációja által várhatóan intuitívabb módon lehet megfogalmazni az automatizálási rendszerek számára végrehajtandó cselekvések sorozatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.