Jelenléti információt autonóm módon szolgáltató Android kliens fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A nagyvállalatokban aktív kommunikáció zajlik a különböző szervezeti egységekben, különböző szakterületen dolgozó kollégák között, legtöbbször előre nem meghatározható időpontokban és helyeken. A kommunikáció sokféle csatornán történhet: email, azonnali üzenet (chat), hang- vagy videohívás, webes csoportmunka és jelenlétinformáció (presence). A Unified Communications (UC) ezeknek a kommunikációs csatornáknak az integrációját jelenti: ideális esetben a felhasználó bármelyik eszközén elérheti az összes csatornát egy közös felületen, helytől és időtől függetlenül. Az UC fontos eleme a presence, amely megmutatja, hogy a hozzá tartozó felhasználót éppen hogyan lehet elérni, megspórolva ezzel az időrabló sikertelen próbálkozásokat, de mégis a lehető leghatékonyabb csatornát kihasználva.

Meglepetésünkre, presence fontossága ellenére egyik UC megoldásban sincs olyan részegység, amely automatikusan megállapítja a presence-et, pedig a felhasználók mobiltelefonjain rendelkezésre állnak az ehhez szükséges információk: a mobilhálózat cellainformációja, a WiFi-hálózat információja, a felhasználó naptára, a csatlakoztatott kihangosító, stb. Mivel fontosnak tartjuk a jelenlétinformációt, úgy döntöttünk, hogy kifejlesztjük magunk a klienst, ami előállítja és bejelenti a vállalati UC szerverre. A platformok közül a széles körű elérhetősége és az egyszerű fejlesztés miatt az Androidra esett a választásunk.

A félév során ennek megfelelően megterveztük és kifejlesztettük a PresenceR nevű klienst. Moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy gyorsan a konkrét igényekhez szabjuk. Az elkészült verzió a Cisco Unified Presence 8-cal való kompatibilitás miatt XMPP-t használ a szerverrel való kommunikációra, de a modularitásnak köszönhetően egyszerűen lehet más protokollt is illeszteni.

A kliens nem igényel felhasználói beavatkozást a működéshez és a telefon normál működését semmilyen érzékelhető módon nem befolyásolja. A használatba vétel után egyszer meg kell tanítani a felhasználó szokásaira és a helyekre, ahol a felhasználó rendszeresen megfordul.

Jelenleg pilot fázisban tart a projekt, az első felhasználói reakciók pozitívak, a részletes eredmények tükrében fog eldőlni a további fejlesztések iránya.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.