Jelerősségmérésen alapú lokalizációs eljárásokat validáló rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szenzorhálózatokban a helymeghatározás problémája széles körben ismert és kutatott feladat, különböző igények esetén különböző eljárások szolgáltatnak jobb eredményt. Ahhoz, hogy egy adott rendszerben meg tudjunk győződni az alkalmazni kívánt eljárás helyességéről, sok esetben költséges és lassú folyamat teszteléseket végezni.

Feladatom egy olyan keretrendszer fejlesztése volt, amely a vállalat által fejlesztett és használt eszközökkel jelerősségmérésen alapuló helymeghatározáshoz alkalmazható. A fejlesztett rendszer lokalizáló algoritmusa egy cserélhető egység a rendszerben azért, hogy többféle eljárással is végezhetőek legyenek mérések, melyek eredményei összevethetőek.

A dolgozatomban kitérek az eszközökre, melyeket a helyzetmeghatározásnál használok, az RSSI alapú lokalizációs technikák típusaira (RSSI távolságbecslés, fingerprint) és ezeknél a típusoknál használható algoritmusokra (multilateráció, legkisebb négyzetösszegek, SVM, k-NN, stb.). Az adott szenzorhálózat és az irodalomkutatás után bemutatom a megvalósított keretrendszert, amely a mérések konfigurálásából, az adatok feldolgozásából, az adatbázisból, a vevőkön futó programból és az eredmények megjelenítéséből áll. Végül néhány mérésekből levont következtetést és továbbfejlesztési javaslatokat teszek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.