Jelfeldolgozó algoritmusok tervezése és elemzése mentális megterhelés becsléséhez szívritmus jelből

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A fiziológiai mérések és jelfeldolgozások módszertanával régóta foglalkozik a szakirodalom. Ezen jelek átalakítása, értelmezése, felhasználása, illetve a rájuk történő különböző modellek illesztése és elemzése nemcsak az orvosi területeken használható fel, hanem számos egyéb alkalmazása is létezik, többek között ezek akár utalhatnak a vizsgált személy koncentrációjára, mentális megterheltségére is.

Az EKG jeleket vizsgálva például megfelelő körülmények között összefüggés figyelhető meg a mentális igénybevétel és a szívritmus változása között, sőt, ezek frekvenciatartományonként akár változhatnak is. A nyers jelek vizsgálatára, átalakítására, feldolgozására többféle módszer is létezik időtartományban és frekvenciatartományban is.

Ma már ilyen mérések akár könnyen felhelyezhető, hordozható eszközökkel is megvalósíthatók. Amennyiben a vizsgált személyek a mérés közben feladatot oldanak meg, lehet következtetni az általuk megoldott feladat számukra jelentett nehézségére. Konkrét esetben akár szoftverek által okozott élmény is felmérhető, amely információ lehetőséget nyújthat a fejlesztésre, vagy akár oktatási célból is felhasználható.

A különböző jelfeldolgozó, jelátalakító algoritmusok alkalmazása és összehasonlítása, az alkalmazhatóság körülményeinek feltárása egy komplexebb képet nyújt az EKG jelek és a fent említett jelenségek kapcsolatának vizsgálatához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.