Jellegzetes pontok követése képfeldolgozási alkalmazásban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A gépi látás témaköre napjainkban fontos szerepnek örvend, sokrétű felhasználásának köszönhetően elterjedten használják, mind a robotikában, mind a képfeldolgozásban és videóelemzésben. Diplomatervem keretében az OpenCV szabad forráskódú gépi látás függvénykönyvtár használatával mozgó objektumok követéséhez készítettem algoritmust. A megoldás megvalósításához jellegzetes pontok követését alkalmaztam, az egyik gyakran használt módszert. Ezek olyan pontok a képen, melyeket jól fel lehet ismerni és a pozíciójuk is jól azonosítható, tehát egyik képről a másikra követhető a helyváltozásuk.

A megoldandó feladat az eljárás forgalomszámláló rendszerben való alkalmazása valós életből vett példa alapján, azaz autók követése azok jellegzetes pontjainak felismerésével és követésével. Ennek számos közlekedésirányítási, úthálózat és városkép kialakítási keresési alkalmazása lehet.

A diplomaterv fejlesztési része egy keretrendszer elkészítése, mely alkalmas az egyes jellegzetes pont alapú követési módszerek tesztelésére, összehasonlítására. Erre a célra készítettem egy, a lépéseket sorba vevő alkalmazást, mely bővíthető több algoritmus prototípus szintű megvalósításával, így azok könnyen összehasonlíthatóak és értékelhetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.