Jelterjedési idő mérésen alapuló beltéri pozicionáló algoritmus fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb az igény az épületeken belüli helymeghatározás iránt. A különböző technikai és technológiai előrehaladottságnak köszönhetően a terület fejlődése egyszerre dinamikus és változatos, hiszen helyszínhez szabottan lehet létrehozni a különböző rendszereket és alkalmazásokat.

Feladataim között szerepelt egy beltérben is használható pozicionáló algoritmus fejlesztése és implementálása, amely bizonyos terjedési idők felhasználásával képes tájékozódni és megadni a felhasználó helyét. Az említett időtartamok közül – amelyeket a szimulációs környezethez alkalmazkodva állítok elő – a négy legkisebbet, egyben a négy leggyorsabban visszajelző bázist kiválasztva, a báziskoordináták és ezen idők kombinációjával előállítható a meghatározandó pont és környezete. Ezen területből különféle kiválasztási és átlagolási módszerekkel jelölök ki végül egy pozíciót a felhasználó tartózkodási helyéül, azaz egy megszabott módon szűrt háromszögelési módszert alkalmazok a különböző adathalmazokra.

A teszteredményeim többféle mérési elrendezés esetén is ugyanarra a tapasztalati tényre vezettek. A négy információpáros közös megoldásainak vizsgálata során, mivel nem járom körbe az összes lehetséges pozíciót, jóval gyorsabban áll elő a végső pont – bármely elrendezésre –, mint egy hagyományos háromszögelési eljárás során, ahol az említett pontokat egytől egyig sorra kell venni. Emellett a saját fejlesztés pontossága megközelíti az eredeti módszerét, köszönhetően a jól kiválasztott referenciapontoknak. Az eltérés átlagosan 15-20 cm a futtatási eredményeket tekintve, ez természetesen a szűrés mértékét is jellemzi. Az algoritmus megfelelő működéséhez egy-egy további paraméter helyes megválasztása is szükséges, melyeket az algorítmus teljes felépítése és működése mellett a dolgozat második felében ismertetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.