Jelzáloghitel termékek összehasonlítása kockázataik alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Telcs András
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

A jelzáloghitel-felvevők fizetési nehézségeinek két legfőbb oka az ingatlanok árának esése, illetve a háztartás bevételeinek időleges csökkenése. A jelenleg elérhető banki termékek leginkább akkor teszik lehetővé ezeknek a problémáknak az orvoslását, amikor a hitel már (általában hosszabb ideje) nem fizetővé válik. Az ekkor bekövetkező úgynevezett workout folyamat egyaránt eredményezheti a hitel átstrukturálását vagy felmondását.

A szakirodalomban több olyan ötlet és kezdeményezés is megjelent, mely ezt a költséges workout folyamatot előbbre hozza, automatizálja, ezáltal kiszámíthatóbbá és olcsóbbá téve azt mindkét fél számára. Jelzáloghitelekbe ágyazott opcionalitás segítségével elérhető például, hogy az ingatlan értékének csökkenésével együtt a tartozás vagy a törlesztőrészletek is automatikusan csökkenjenek.

A dolgozat célja egy olyan elméleti modell megalkotása és annak szimulációs vizsgálata, amely hasonló beágyazott opcionalitással rendelkező hitelkonstrukciókra egy fair árazási javaslatot ad. A megalkotott modell segítségével összehasonlításra kerül pár, az irodalomban fellelhető hasonló konstrukció.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.