Jelző-működtető kábelek átviteli jellemzői és környezeti hatások elleni védelme

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

Az alállomási környezetekben a jelző- és működtető feszültségek továbbítására általában többerű kábeleket szoktak alkalmazni. Az alállomási körülmények miatt az ilyen jelző-működtető kábelek gyakran vannak kitéve zavaroknak és nem engedhető meg, hogy ezek a zavarok bejussanak a kábelek vezetőibe, ezáltal téves működéseket előidézve a csatlakozó készülékekben. Éppen ezért az ilyen kábelek jellemzően árnyékolt és páncélozott kábelek, és ezen felhasználási körülményeknél fontos, hogy pontosan ismerjük az árnyékolás hatásosságát.

Diplomatervem egyik részeként a jelző-működtető kábelek árnyékolásának vizsgálatával foglalkoztam. Ehhez az árnyékolás belső és külső felületi impedanciáit mértem az áram és a frekvencia függvényében. A mért impedanciákból határoztam meg a belső védőtényezőket, melyek megmutatják, hogy az adott kábel árnyékolása mennyire minősül hatásosnak adott frekvencián, illetve adott áram mellett. Az eredő védőtényezőket is meghatároztam három alapesetre, melyek a kábel beépítési helyén vett fajlagos talajellenállástól függnek.

Előfordulhat, hogy a kábelen belüli erek közvetítik a többi ér felé a zavaró hatásokat, tehát érdemes a kábelek erei közti zavarcsatolással is foglalkozni. Ezért a dolgozatom másik részében a jelző-működtető kábelek erei közti induktív csatolást mértem. Ehhez először azt vizsgáltam, hogy tekinthetők-e egyenként is csőszerű vezetőnek a kábelerek, majd ennek alapján végeztem méréseket. Végül pedig a kapott eredmények ismeretében készítettem egy, az erek közötti induktív csatolás számítására szolgáló modellt, amely által szolgáltatott eredményeket összevetettem a mért értékekkel. Ez alapján a kidolgozott modell, a szkin-hatás figyelembe vételével képes a kölcsönös induktivitások pontos számítására igen nagy frekvenciákon is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.