Jogosultság kezelő modul kialakítása egy nyomkövető rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai folyton változó világban a vállalatoknak gyorsan kell reagálnia a folyamatosan megjelenő újabb felhasználói igényekre, mert amelyik vállalat hamar tud szolgáltatást nyújtani ezekre, az könnyen piaci előnybe kerülhet a konkurenciával szemben. Ehhez viszont az igény felmerülése, és a szolgáltatás elindulása között minél rövidebb időnek kell eltelnie, amire szerver oldalon jó megoldást jelenthet az IT szolgáltatások apró részekre bontása, tehát a microservice architektúra.

A microservice-ek alkalmazásával nagyban csökkenthető a komponensek összefonódása, így egy szolgáltatás fejlesztése során jobban lehet annak belső működésére koncentrálni, nem kell foglalkozni a többi szolgáltatás működésével, függőségeivel, elég csak az API-jukat ismerni, és használni. A microservice architektúrának szintén nagy előnye, hogy a moduláris szerkezet miatt lehetőség nyílik az egyes szolgáltatások frissítésére oly módon, hogy az nem okozza a teljes rendszer leállását, így a megírt funkciók sokkal hamarabb eljuttathatók a felhasználókhoz.

Szinte minden szolgáltatásnak szüksége van arra, hogy a felhasználók jogait ellenőrizze, így egy külön jogosultságkezelést biztosító szolgáltatás létezése szinte alapfeltétele a többi modul létrejöttének, így azt a feladatot kaptam, hogy emeljem ki a már meglévő jogosultságrendszert egy microservice-be, hogy azt a későbbiekben a többi szolgáltatás használni tudja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.