Jogosultsági kérelmeket jóváhagyó szerepgazdák munkaviszonyának ellenőrzése SAP R/3 rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Az olyan cégeknél, ahol bevezetésre és alkalmazásra kerül egy vállalatirányítási rendszer, nagy hangsúlyt kell fektetni a jogosultságkezelés módszertanának kidolgozására és működtetésére.

A diplomamunka olvasása során általános jogosultságkezelési stratégiákkal ismerkedhetünk meg, illetve részletesen bemutatásra kerül az SAP erre a célra kidolgozott szoftver megoldása.

Az SAP rendszerhez való hozzáférés jogosultságigénylési kérelmek segítségével valósul meg. Minden kérelem többszintű engedélyezési folyamaton megy keresztül. A dolgozat ezen kérelmek engedélyezésére felhatalmazott személyekre, különös tekintettel a szerepgazda feladatot betöltő felhasználókra fókuszál.

Napjaink vállalatainál folyamatos a munkaerő-cserélődés, melynek következtében gyakran változik meg az engedélyezésre felhatalmazott munkavállalók csoportja. A problémát az okozza, hogy a kilépő munkavállalóhoz tartozó szerepgazdai felhatalmazás nem ruházódik át automatikusan a megfelelő személyre. A dolgozat során elkészített és bemutatott program célja, hogy megtalálja azokat a felhasználókat, akik szerepgazdaként vannak jelen az engedélyezési folyamatban, de már megszűnt a munkaviszonyuk és zárolásra került az felhasználói azonosítójuk az SAP rendszerben így nem fogják a jogosultsági kérelmeket jóváhagyni.

A szerepgazdák bírálják el az engedélyezés utolsó fázisában a szerepek kioszthatóságát, jóváhagyhatják, vagy elutasíthatják a kérelmeket. Az ő döntésüktől függ, hogy kiosztásra kerül-e a kívánt szerep.

A program az SAP ERP fejlesztői környezetében került megvalósításra ABAP program nyelven. A dolgozat betekintést enged a fejlesztés folyamatába, az üzleti igény felmerülésétől a megoldás megtalálásán keresztül, egészen a kivitelezésig.

A fejlesztés eredményeként kiküszöbölhető a kérelem engedélyezések elakadása, valamint hatékonyabbá és pontosabbá tehető a szerepgazdák nyilvántartása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.