Jogosultságkezelés SCADA rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Világszerte egyre nagyobb teret hódítanak az információs rendszerek. Ahogy növekszik a digitális eszközök használatának mértéke, úgy növekszik az igény a hozzáférések szabályzására is.

A modern ipari környezetekben is jelentkezik ez az igény. Az ipari irányítástechinka területét érintő minőségbiztosítási előírások legfőbb kihívásai a jogosultságkezeléshez kapcsolódnak. A modern SCADA rendszereknek képeseknek kell lenniük a legmagasabb biztonsági szintű szolgáltatások biztosítására.

A dolgozat egy létező ipari SCADA rendszer jogosultság kezelését mutatja be. A rendszerrel szemben elvárás, hogy a bejelentkezési mechanizmus illeszthető legyen a Microsoft Active Directory infrastruktúrához. Minden bejelentkezett felhasználó jogosultsága legyen érvényesíthető az automatizált rendszer S88-as modellje alapján. Alapvető elvárás, hogy a jogosultságkezelő rendszer könnyen kezelhető felületet biztosítson a felhasználók számára a futtatott SCADA alkalmazásban is.

A dolgozat elsőként a Microsoft Active Directory felépítését és felhasználó kezelését ismerteti, majd az S88-as modell és a hozzá tartozó jogosultsági kérdésekkel kapcsolatos ötletek kerülnek bemutatásra. Ezután kerül sor a választott jogosultsági rendszer bemutatására. Végezetül pedig a megvalósított rendszerről, a bejelentkezés folyamatáról és egyébb funkciókról esik szó.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.