Juju alapú szolgáltatás leíró felület integrációja az ESCAPE keretrendszerbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A jelenlegi telekommunikációs hálózatokban egy szolgáltatás megvalósításához sok speciális célú hardverre van szükség ahhoz, hogy a hálózat megfelelően működhessen vagy optimális legyen a teljesítménye. Hátránya ezeknek a céleszközöknek, hogy tipikusan csak egy speciális, előre definiált hálózati funkciót tudnak megvalósítani. Szolgáltatói szemszögből ezek konfigurálása, telepítése és működtetése a zárt, blackbox alapú működés és a topológia függő mechanizmusok miatt egy komplex feladat. Ezeknek a problémáknak a megoldására, az évek során több megoldási módszer is született. Az egyik elterjedt és egyre népszerűbb megoldás a hálózati funkciók virtualizálásával (NFV - Network Function Virtualization) csökkentené a fizikai eszközökhöz kötöttséget. Az NFV célja, hogy a hagyományosan speciális hardverekben megvalósított hálózati funkciókat szoftveresen implementálja, úgynevezett Virtualized Network Function-ökben (VNF). Ennek köszönhetően egy rugalmas és jól skálázható hálózatot kapunk, hiszen a hálózati funkciók szinte tetszőleges eszközön futtathatóak, nincsenek helyhez kötve. A VNF-ek kezeléséért egy központ elem, az úgynevezett „orchestrator” felel, amely célja növelni a hálózati és számítási erőforrások hatékonyabb kihasználtságát.

Jelenleg a tanszéken is zajlik egy olyan keretrendszer fejlesztése (ESCAPE), amely képes virtualizált hálózati funkciókból készített gráfokat, úgynevezett szolgáltatási láncokat, valós, fizikai erőforrásokra leképezni. A szükséges struktúrák összeállítása jelenleg egy parancssori felületen lehetséges, amelynek használata nehézkes és körülményes. Ezen felül új funkciókkal nehezen bővíthető és nem alkalmas valós idejű futási információk jelzésére, szolgáltatások monitorozására. Az ESCAPE azonban a fejlesztési fázisának olyan szakaszába lépett, ahol már elengedhetetlen egy felhasználóbarát, lehetőleg grafikus kezelőfelület megléte, amely képes kezelni szolgáltatási láncok összeállítását, mentését, betöltését és könnyen bővíthető új, jelenleg még nem ismert funkcionalitásokkal.

A szakdolgozatom célja, hogy a Juju „orchestrator” grafikus felületét képessé tegyem az ESCAPE keretrendszerrel való együttműködésre. Ez egy nyílt forráskódú, felhasználóbarát felület, amely képes kezelni a kétirányú kommunikációt, amellyel a megjelenített elemek állapota könnyen végigkövethető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.