KMDM adatbányászati keretrendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az adatfeldolgozás és adatbányászat 20. század közepén kezdett népszerűvé válni. Mindkét területen aktív kutatás és fejlesztés zajlik azóta is. A kihívás elsősorban az adatfeldolgozás és adatbányászat nagymértékű problémafüggésében rejlik. Az adatok sokszínűsége és az algoritmusok számossága komoly feladata elé állítja a felhasználót az adatfeldolgozás folyamán. A folyamat megkönnyítésére hozta létre a Knowledge Modeling and Data Mining (KMDM) adatelemző és modellező rendszert a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke. A KMDM már egy jelenleg is működő alkalmazás ami folyamatos fejlesztés alatt áll. A rendszer képes adatvezérelt és moduláris módon beolvasni, megjeleníteni, feldolgozni és elmenteni az adatokat, ezzel nagyban lerövidítve a modellezéshez szükséges időt és megkönnyítve a munkát.

A KDMD keretrendszer hasznossága és potenciálja jelentős, ezért döntöttem úgy hogy a diplomamunkámban megpróbálom továbbfejleszteni. A rendszert a szakdolgozatom során kezdtem el használni, ami alatt egyrészt (1) több nehezen használható funkcionalitásra lettem figyelmes, másrészt (2) a kód strukturáltságának szuboptimalitását fedeztem fel.

(1) Bár a funkcionalitások komplikáltsága nem teszi használhatatlanná a rendszert, de nagyban befolyásolja a felhasználói élményt és produktivitást. Egyik fő célom ezeknek a funkcionalitásoknak a megreformálása a keretrendszer funkciónak továbbgondolásával, a felhasználói tapasztalat optimalizálásának szem előtt tartásával.

(2) Véleményem szerint a keretrendszer egyik jelentős hiányossága a kód strukturálatlansága. Bár a rendszer egyes részei jól elkülöníthető egységenként definiálhatóak, azok kód szinten mégsem különülnek el megfelelően. Ez nem csak nehezebbé teszi a fejlesztést, de a keretrendszer által nyújtott egyes szolgáltatások is sok esetben csak nehezen vehetőek igénybe. A diplomamunkám során igyekeztem a keretrendszer architektúráját átgondolni és egy jól átlátható, letisztult és moduláris kódot alkotni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.