KNX épületinformatikai rendszer vezérlésére és eseményeinek követésére alkalmas szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Novák Balázs
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

Az épületinformatika fejlődésének nyomán az igények is megváltoztak a megvalósító eszközökkel, rendszerekkel kapcsolatban. A diplomamunkám során bemutatom, az EIB buszrendszer tulajdonságait, valamint egy kezelő és esemény megjelenítő szoftver fejlesztésének lépéseit. A szoftver a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem V1 épületében található 109-es laborban elhelyezet eszközöket kezeli.

Az első részben az EIB buszrendszer kialakulásáról, tulajdonságairól értekezem. A buszrendszer fizikai topológiájáról, a címzési eljárásairól valamint üzenetkezeléséről lesz bővebben szó. Kiemelten fontos rész az üzenetek típusai, amely a program elkészítéséhez lényeges információkat tartalmaz.

A dolgozatom második felében a busz és a számítógép összeköttetését megvalósító KNX által nyújtott segéd programcsomag a Falcon bemutatásáról szól. A Falcon bemutatása során már specifikáltan a későbbiekben szükséges részleteket emeltem ki, mivel a teljes dokumentáció feldolgozása és az összes támogató osztály és függvény bemutatása sok időt venne igénybe és nem tartozik a dolgozatomhoz szorosan.

A dolgozat utolsó fejezetében a kezelő program elkészítését mutatom be. A felhasznált keretprogram bemutatása után a programmal szemben támasztott igények kerülnek bemutatásra. A programozás fontosabb lépésit bemutatva és a fontosabb program kódrészletek bemutatásával ismertetem az elkészült programot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.