KNX rendszer üzeneteit feldolgozó és továbbító szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az informatika és a technológiai fejlődés rohamos ütemének köszönhetően az intelligens rendszerek egyre elterjedtebbek mindennapjainkban. Egyre több és több „smart” címszóval fémjelzett termék lát napvilágot, amelyek alapvetően megváltoztatják életünk egyes területeit. Ennek az egyik, már nem is annyira jövőbemutató iránya az okos épületek, okos otthon megteremtése. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő menedzsment, a gyors, pontos adatgyűjtés és feldolgozás, valamint az egymással kompatibilis eszközök megléte.

Európában az egyik legelterjedtebb épületautomatizálási szabvány a KNX. A szabvány több lehetőséget kínál az egyes eszközök közötti kommunikáció megvalósítására. Az elmúlt két félév során megismerkedtem mélyrehatóan a KNX épületautomatizálási rendszerrel, annak működésével. Megismertem és használtam az eszközök programozására alkalmas Engineering Tool Software (ETS) fejlesztőkörnyezetet, és kialakítottam egy teszthálózatot diplomamunkámhoz. Ezen kívül felfedeztem a Calimero osztálykönyvtár képességeit, és alkalmaztam azt kitűzött feladataim megoldására.

Először bemutatásra kerül a KNX buszrendszer, annak felépítése és legfontosabb tulajdonságai. Ezek ismerete szükséges a további részek megértéséhez. Ezután egy rövid leírásban részletezem a feladat megoldásához használt Calimero osztálykönyvtár struktúráját és célját. Végül pedig bemutatásra kerül az elkészült program működés közben és mélyrehatóan.

A megjelenítő képes kapcsolatot létesíteni a KNX hálózattal, és beolvasni a kezdeti állapotát a beállított eszközöknek, majd azokat vezérelni. Az aktuális értékeket egy MySQL adatbázisban is eltárolja más kliensek kiszolgálására. Mindemellett képes a busz folyamatos figyelésére és a külső változások lekövetésére.

Továbbá szintén a program része egy külső fejlesztésű Android alapú alkalmazással való együttműködés, amellyel az asztali alkalmazásban elérhető funkciók a mobiltelefonon is használhatóvá válnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.