Kábelköpeny állapotvizsgálata dielektromos tulajdonságok mérésével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozat keretein belül végzett munkám során kisfeszültségű kábelek köpenyén végzett roncsolásmentes diagnosztikai vizsgálatokkal foglalkoztam. A vizsgálat során új és öregített kábelek esetében is végeztem méréseket. Az öregítés alatt több időpontban is vizsgáltam a kábelek állapotát. A célom az volt, hogy megmutassam, a kábelköpeny villamos paramétereinek vizsgálata is jól ábrázolja az adott minta állapotát.

Különösen fontos olyan kábelek esetén vizsgálni a kábelköpeny állapotát, amelyeknél a szokványos villamos állapotvizsgálatok nem végezhetőek el a minta szerkezeti felépítése miatt. Egy ilyen kábelmintán elvégezhető dielektromos vizsgálati módszert mutatok be a szakdolgozatomban.

A vizsgálatom eredményeiből kiderül, hogy valóban érdemes foglalkozni az enyémhez hasonló diagnosztikai vizsgálatokkal, mivel a szigetelés mellett a köpeny állapota is megmutatja a kábelekben végbemenő romlási folyamatokat, ezen kívül azokban az esetekben is el lehet végezni ezeket a villamos méréseket, amelyekben más roncsolásmentes vizsgálati módok problémásak lehetnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.