Kábelköpeny dielektromos jellemzőinek mérésére alkalmas mérőfej fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom elkészítése során a célom egy olyan mérőfej megalkotása volt, melynek segítségével könnyedén vizsgálhatjuk kábelek köpenyének dielektromos jellemzőit. Fontos szempont volt, hogy használata egyszerű legyen, valamint ne befolyásolja túlzottan a mérések eredményeit.

A szakirodalomban utánanéztem, hogy milyen módszereket használnak kábelek köpenyének és szigetelésének vizsgálatára, valamint milyen mérési módszereket szokás alkalmazni dielektromos jellemzők mérésére. Kutatásom során arra is kitértem, hogy atomerőművi kábelek vizsgálata során milyen egyéb igénybevételek lépnek fel, valamint milyen méréseket végeznek. Egy olyan műszerrel is megismerkedtem, amely vezetékek borításának dielektromos tulajdonságait vizsgálja, de ez a műszer csupán kapacitás mérésére alkalmas.

Miután megismerkedtem a mérési módszerekkel, következett a tervezési szakasz. Először méréseket végeztem, hogy megtaláljam a megfelelő anyagot a mérőfejhez, valamint meghatározzam a mérőfej optimális hosszát. Ezen mérések eredményei alapján megépítettem a mérőfejet, majd következhetett a tesztelés. Három különböző mérési módszert vizsgáltam, melyek mérőfejjel és alufóliával mért eredményeit összehasonlítottam, majd ezek alapján állapítottam meg, hogy a mérőfej alkalmas-e az adott vizsgálat elvégzésére. A következő három mérési módszert vizsgáltam: szigetelési ellenállás mérése, kapacitás és veszteségi tényező mérése, valamint teljes feszültségválasz vizsgálata.

A mérési eredményekből arra jutottam, hogy a mérőfej alkalmas szigetelési ellenállás és kapacitás mérésére. A teljes feszültségválasz vizsgálata és a veszteségi tényező mérése során nem sikerült egyértelműen meghatároznom a mérőfej alkalmasságát vagy alkalmatlanságát. Ennek megállapítására további mérések elvégzése szükséges egy kábelminta öregítési folyamata során, amikor a paraméterek változását vizsgáljuk az öregítés során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.