Kábelszigetelés tömörségvizsgálatára szolgáló, ipari környezetben működő berendezés fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

Gyártási folyamat után a minőség-ellenőrzés során- a gyártási folyamat ellenőrzésére - gyakran találkozhatunk a termelésben szivárgásvizsgálattal. A változó előírások miatt egyre gyakoribb a régi szivárgásvizsgálati eljárások leváltása új, gyorsabb, hatékonyabb ellenőrzésre.

Diplomatervezésem során egy autóipari kábel gyártást követő minőség ellenőrzés céljából történő szivárgásvizsgálati állomás építése volt a feladatom. A feladat célja egy olyan roncsolásmentes vizsgálat kialakítása, amely gyorsan és megismételhetően képes a gyár által készített kábelek forrasztását körülvevő szigetelés tömítettségének minősítésére.

A dolgozatban ismertetem a vákuumfizika és –technika alapjait, szivárgásvizsgálati módszereket, szivárgásvizsgáló berendezéseket, amit a feladat elkészítéséhez szükséges volt megismernem. Továbbá ismertetem mérőállomás építésének lépéseit és a kész mérőállomással történő méréseket.

Az elkészült mérőállomás vezérlését Siemens PLC segítségével oldottam meg. A dolgozat szintén tartalmazza a PLC program leírását, valamint a CD-mellékletben a teljes programot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.