Kábelszigetelések polarizációs spektrumának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-szolgáltatók igen nagy értékű hálózati berendezéseket üzemeltetnek, amelyek üzembiztos működése a vállalat alapvető érdeke. A rendszer üzembiztonsága, a fogyasztói elégedettség szempontjából kiemelt fontosságú. Egy váratlan meghibásodás súlyos és nagy költségekkel járó üzemzavar előidézője lehet.

A villamosenergia-termelésben és elosztásban résztvevő villamos berendezéseknek az üzembiztonság szempontjából legérzékenyebb része a villamos szigetelés.

Diplomamunkámban a műanyag szigetelésű kábelek szigetelés diagnosztikájával foglalkoztam, mivel a villamos készülékek, kábelek diagnosztikai vizsgálatainak célja olyan vizsgálatsorozatok végrehajtása üzemzavarok illetve meghibásodások megelőzésére vagy legalább azok számának csökkentése érdekében, amik egyúttal minimalizálhatják a karbantartási, felújítási, végső soron az üzemeltetési költségeket is.

A dolgozat első felében áttekintettem a műanyag szigetelésű kábelek főbb öregedési folyamatait, illetve a kábeleken végrehajtható legfontosabb diagnosztikai vizsgálati módszereket.

Részletesen bemutattam a visszatérő feszültségmérésen alapuló két fő vizsgálati módszert: a teljes feszültségválasz (VR) illetve a visszatérő feszültség (RVM) mérésének módszerét. Valamint a legrégebben alkalmazott szigetelésdiagnosztikai eljárást a szigetelési ellenállás mérést.

A VR mérési módszert illetve a szigetelési ellenállás mérést használtam fel új és termikusan öregített PVC és polietilén szigetelésű kábelek villamos jellemzőinek mérésére, és a kapott mérési eredmények alapján a szigetelések öregedésének nyomon követésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.