Kalibrációs keretrendszer fejlesztése Kinect szenzorhoz

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mélységkamerákra sok területen szükség van, például mobil robotok térbeli navigációjánál és 3 dimenziós modellek készítésénél. Ahhoz, hogy jó eredményeket lehessen elérni, a kamerának pontos adatokat kell szolgáltatni a környezetéről, például fontos, hogy az elkészült mélységkép optikai torzításoktól mentes legyen, tehát például az egyenesek képe is egyenes legyen, és hogy ismerjük a vetítés paramétereit is.

A Microsoft által forgalmazott Kinect eszköz mikrofonok és gyorsulásérzékelő mellett rendelkezik egy mélységérzékelővel, és egy színes kamerával is, amelyek térlátást tesznek lehetővé. A működés alapjául az eddigi mélységkamerákkal ellentétben nem használja fel a fény visszaverődési sebességét, így a szenzorok lehetnek kevésbé gyorsak is, emiatt az eszköz ára töredéke az eddigi kameráknak. A konstrukció a két kamerás mélységmérő rendszereknél hardveresen bonyolultabb, de egy-egy képből több információt tudunk kinyerni.

Szakdolgozatomban részletezem a Kinect és más mélységszenzorok működési elvét, készítek egy WPF alapú keretrendszert, amellyel rögzíteni lehet az eszköz által mért adatokat, valamint kalibrálni lehet mindkét kamerát. A kalibrációra olyan módszert próbálok kidolgozni, amivel a kalibrációt speciális eszközök lehet elvégezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.