Kalickás aszinkron motor vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Számel László
Villamos Energetika Tanszék

Az aszinkron forgógépek jelentősége az utóbbi évtizedekben megnőtt. Széles körű alkalmazhatóságát kis veszteségei, és a szabályzásához használt félvezetők árának jelentős csökkenése indokolja. A kalickás forgórészű aszinkron motor az egyik legegyszerűbb felépítésű villamos gép. Állórészén háromfázisú tekercselés használatos, forgórész vezető rudakból, és az ezeket rövidre záró gyűrűkből áll, mely a forgórész vastestből kivéve egy kalickára hasonlít.

A gép tervezése a berendezés leendő üzemi viszonyainak felmérésével kezdődik. A legegyszerűbb esetben, ezekből az adatokból többszörös iterációs folyamat alkalmazásával nyerhető egy olyan terv, mely paramétereinek csekély átalakításával kielégíthetőek a motorral szemben támasztott követelmények.

A motor alkatrészeinek gyártása két helyen, párhuzamosan kezdődik. Az egyik a tekercs-, a másik a lemezelt vastest gyártása. A tekercsgyártás első munkafázisa az olivázás. Ezt merevítés, széthúzás és a tekercs szigetelésének elkészítése követi. A forgó- és állórész vasteste lemezekből áll, melyeket préselés után szorítógyűrűk tartanak a helyükön. A gombolyítás során a vastestbe helyezik az elkészült tekercseket, melyek kivezetéseit a megadott pólusszám és kapcsolási mód alapján egymáshoz forrasztanak. Az impregnálás során műgyantával itatják át a motor szigeteléseit, melyek kikeményedve mechanikai szilárdságot, és kiváló villamos szigetelést biztosítanak a forgógépnek. Az álló- és forgórész összefűzése után csapágyakkal kapcsolják össze a rotort az állórészházzal.

Az általam elvégzett tesztekkel meghatároztuk a motor tekercseinek szigetelési- és ohmos ellenállását. Az üresjárási mérésnél a gép terheletlen állapotát vizsgáltuk, míg a rövidzárási méréssel a befogott rotorra ható nyomatékot sikerült mérni. A kifutási vizsgálat a forgórész tehetetlenségi nyomatékának meghatározását eredményezte. A melegedés és zajszint mérése üzemi viszonyok mellett történt, melyek eredményei fontos paraméterek lesznek az üzembe helyezésnél.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.