Kamera alapú alternatív felhasználói beviteli eszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjaink információs társadalmában – amikor az ember nemcsak munkájának, hanem szabadidejének is jelentős részét tölti számítógép mellett – egyre nagyobb igény mutatkozik a ember-számítógép interakció (HCI) alternatív megközelítésére. A leggyakrabban alkalmazott beviteli eszközöknek (egér, billentyű) számos negatívumát mutatták már ki alkalmazhatóságuk és egészségre gyakorolt hatásuk terén egyaránt. Az eszközök nélküli kommunikációra egyértelműen nagy igény van, de a mai technikai apparátus jelenleg nem engedi meg, hogy használhatóan és elterjedten alkalmazni lehessen.

Dolgozatom első felében ezt a problémakört vizsgálom, majd bemutatom a kamera alapú megközelítés sajátosságait és az egyes algoritmusokat, illetve eljárásokat. Megvizsgálom a kéz, mint első számú vezérlő, kamera alapú felismerés problémáit, valamint az értelmezés szempontjából fontos dinamika tulajdonságait.

Elkészítettem egy keretrendszert, továbbá egy ezen alapuló demonstrációs programot, mely az implementált algoritmusok sikerességét prezentálja. Eredményeimet az utolsó szekcióban mutatom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.