Kamera alapú közlekedési tábla felismerés

OData támogatás
Konzulens:
Kertész Zsolt László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az autonóm járművek reflektorfényben vannak, a tehetős informatikai és autógyártó cégek nagy erőfeszítésekkel dolgoznak ezeken az intelligens autókon, amelyektől mindenki azt várja el, hogy forradalmasítsák a XXI. század személyes közlekedését.

Sok működő prototípusról olvashatunk, és olyan részleteket ismerünk már, hogy ezek a járművek a GPS, radar és a számítógépes látás segítségével térképezik fel a környezetüket. Tehát nem csak egy rendszerre hagyatkoznak, hanem több érzékelő által szolgáltatott információk alapján döntenek. Ebből a hármasból a gépi látás a legmegbízhatatlanabb.

A diplomatervem célja az volt, hogy egy olyan rendszert állítsak elő, amely egy képen meg tudja határozni három fontos közlekedési tábla helyét. Az Állj, Elsőbbségadás kötelező és Gyalogos átkelőhely közlekedési táblákat választottam ki.

A megoldásom a helyi bináris mintázatra (LBP) épül, amelynek segítségével a három tábla számára egy-egy osztályozót hoztam létre. Arra is kíváncsi voltam, hogy az újabb helyi bináris mintázat milyen sikerrel veszi fel a versenyt az öregebb Haar tulajdonsággal, amelyet már sikerrel alkalmaztak objektum felismerés terén.

Az első lépésben három képi adatbázist hoztam létre, ezek szükségesek voltak a tanításhoz és a teszteléshez. A videókat és a képek nagy részét jómagam készítettem el. Ennek a lépésnek érdekében segédprogramokat írtam, amelyek segítségével automatizálni tudtam műveleteket, amelyek ezek hiányában időigényesek lettek volna.

A következő szakasz volt az LBP és a Haar típusú osztályozók tanítása és tesztelése. Nagyon fontos volt a számos paraméter optimális értékének megtalálása. Minden közlekedési tábla számára készítettem egy-egy osztályozót a két típusból.

Az utóbbi fázis befejeztével el tudtam végezni az összehasonlító vizsgálatokat, meg tudtam mérni a felismerés eredményességét.

Az utolsó lépésben egy grafikus programot készítettem el, amely videóból származó vagy különálló képen felismeri és megjelöli a kiszemelt három közlekedési táblát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.