Kamerás forgalomszámláló rendszer fejlesztése és integrációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Amellett, hogy a közutak forgalmi adatainak nyilvántartása az önkormányzatok kötelező feladata, a forgalomszámlálás sokféle értékes információt szolgáltat. Segítségével megbecsülhető az adott útszakasz károsanyag-kibocsátása és terheltsége, amivel hozzájárul a meglévő úthálózat üzemeltetéséhez, beruházások tervezéséhez. A valósidejű forgalomszámláló rendszerek pedig alkalmasak forgalmi dugók detektálására, megelőzésére is.

Napjainkban a kézi forgalomszámlálást egyre inkább felváltják az automatizált módszerek. A radaros és az útba építhető (induktív hurkos) rendszerek mellett a videofelvétel alapján történő számlálás örvend a legnagyobb népszerűségnek. A korlátozott erőforrású, beágyazott környezetben azonban továbbra is kihívást jelent a képfeldolgozáson alapuló számlálás valósidejű megvalósítása. Az elterjedt, nagy számításigényű háttér-eltávolítást és feature-pont követést használó megoldások sokszor nem érik el a kívánt pontosságot vagy sebességet.

Dolgozatomban egy, a forgalomtömeg becslésére alkalmas rendszert mutatok be, amely az utat felülről rögzítő kamera képét dolgozza fel. Célom egy olyan lámpatestbe építhető intelligens szenzor megalkotása volt, amely adott korlátos erőforrású hardveren is képes valós időben működni, az elhaladó járművek számát, típusát adott pontossággal megállapítani, valamint megbecsüli sebességüket és követési távolságukat.

Dolgozatomban részletesen bemutatom a rendszer magját alkotó szoftver működését és felépítését, valamint a videóképek feldolgozásának folyamatát, melynek alapja többféle, hatékony videófeldolgozási módszer összekapcsolása: háttér-eltávolítás, tripwire-alapú számlálás, ill. kis számításigényű adatgyűjtés és osztályozás kombinálása, ezek előnyeinek egyesítése. Kitérek a rendszert kiegészítő, a valós forgalomban való működést lehetővé tevő szoftver- és hardverkörnyezetre, a távolról történő kalibrációt és tesztelést megvalósító alkalmazásra és a rendszer konfigurációjának menetére. Részletezem az alkalmazás pontosság- és sebességtesztelésének mikéntjét, a tesztek eredményét, valamint a továbbfejlődés lehetséges útjait is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.