Kamerás forgalomszámláló rendszer kalibrációs és diagnosztikai funkcióinak fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A forgalomszámlálás egy nagyon tág fogalom és rendkívül sok felhasználási területe és kivitelezési módja van. A dolgozatban szereplő rendszer célja a közúti forgalom számlálása. A kapott adatok felhasználhatósága széles körű:

• mérhetővé teszi az egyes útszakaszok terheltségét

• várostervezési és -fejlesztési feladatokhoz referenciaként szolgál

• azonnali visszacsatolást biztosít a forgalomszervezés módosításainak hatásairól

• becsülhetővé teszi a járművek által okozott légszennyezést

A Dolgok Internete avagy Internet of Things a következő nagy lépcső a világháló fejlődésében. E koncepció szerint a hálózatra kötött szenzorok, járművek, és egyéb eszközök milliárdjai kommunikálnak majd egymással, hihetetlen mennyiségű adatot cserélve. Ennek a víziónak része az Okos Város is, mely a Dolgok Internetét felhasználva könnyíti majd meg a városok lakóinak életét és a városigazgatási feladatokat. Ez az ami lehetőséget teremt e forgalomszámláló rendszer számára, hiszen a szenzorok közúti lámpatestekbe kerülnek és ott helyben végzik majd a feldolgozást és csak a mért értékeket továbbítják a központ felé.

A rendszer a forgalomszámlálás feladatát egy kamera segítségével valós időben képfeldolgozással oldja meg. A fejlesztés során a képfeldolgozó algoritmusok kialakításához rendszeres tesztekre van szükség. A tesztek az algoritmus összetettsége miatt létfontosságúak, hiszen lényegében csak így határozható meg biztosan egy-egy módosítás hatása az eredményesség szempontjából.

A tesztek egy része előre rögzített videók alapján történik, ezeknél tudjuk a helyes számolási eredményeket így ezekhez mérten a rendszer pontossága és mérhető. A tesztek másik része a céleszközön történik, ahol az éles működést figyeljük meg és ellenőrizzük az eredményeket. Utóbbinál fontos, hogy az eszköz könnyen frissíthető legyen az aktuális szoftver verzióval. Akkor is, ha már több eszköz áll rendelkezésre, így a tömeges tesztelés lehetősége is kiemelt fontosságú.

A megfelelő működéshez szükség van minden kihelyezett eszköz kalibrációjára, amit mindegyiknél egyedileg kell elvégezni mivel számos befolyásoló tényező van (kamera torzítása, az úttesttől való távolság, a kamera szöge, a sávok elhelyezkedése, stb.) amik merőben befolyásolják a forgalomszámlálás pontosságát.

Dolgozatom célja ezeknek a már elkészült diagnosztikai, szoftver frissítési és tesztelési funkcióknak az ismertetése, valamint az általam elkészített teszt környezet és magas szintű diagnosztikai funkciók bemutatása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.