Kapacitás piacok elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Jelenleg az Európai Unió villamosenergia-rendszeréről csakúgy, mint az azt alkotó egyedi piacokról általánosságban elmondható, hogy átalakulás alatt állnak. Ezen változás már a 90-es években kezdődött, de mostanra egyre inkább közeledik egy nagy fordulóponthoz, az egységes belső európai piac megalakulásához. Ugyanakkor máris egy hasonlóan nagy kooperációt, elemzést és tervezést igénylő feladat előtt állnak a nemzetközi döntéshozók. A belső piac megalakulása után, az elegendő termelői kapacitást biztosító piaci modellek, rendelkezések kidolgozása a következő nagy lépés.

A dolgozat a villamosenergia-rendszer szereplőit röviden bemutató fejezettel és a piac áttekintésével kezdődik, melynek részeként a folyamatosan zajló piac-összekapcsolások okai és eredményei ismerhetőek meg. Az európai szinten tervező szakmai szervezetek azok, akik a második részben bemutatásra kerülnek az általuk kidolgozott, egész Európára hatással levő célmodell mellett.

A hazánkban egyelőre keveset emlegetett, a rendelkezésre álló villamosenergia-kapacitás biztosítását kínáló, ezzel az ellátásbiztonságot is fenntartó megoldások az úgynevezett kapacitásmechanizmusok. Ezen módszerek piaci és gazdasági indokai, létjogosultságuk és hatásuk után feldolgozásra kerülnek a jelenleg létező legtárgyaltabb változatok. Végezetül pedig a magyar piac kerül elhelyezésre a nemzetközi térképen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.