Kapcsolat alapú kommunikáció CAN hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Majzik István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A számítógépes hálózatokon bonyolított adatforgalom számottevő része kapcsolatalapú protokollok fölött történik. Ennek egyik oka az, hogy ezen az adatfolyamok esetén egyszerűbben biztosítható az adatvesztés elkerülése.

A CAN busz, mint adattovábbító közeg egyre nagyobb teret hódít, az autóiparon kívül – ahova eredetileg szánva volt – egyre több területre tör be. Ennek alapvető oka, hogy a lánc topológiából és soros adattovábbításból származó csökkentett vezetékezési költség, illetve az alacsony hibalehetőség jelentős előnyben részesíti a többi versenytárssal szemben.

Szakdolgozatomban egy olyan kommunikációs módszert keresek, amely alkalmas CAN fölött egy dinamikus, gyorsan változó rendszerben biztonságos adattovábbításra.

Bemutatom a CAN busz működését, az általa biztosított lehetőségeket és a korlátait. Megvizsgálom a fölötte működő magasabb szintű protokollokat, és annak a lehetőségét, hogy ezek felhasználásával egy adattovábbítás szempontjából biztonságos protokollt alakítsunk ki.

A magasabb szintű protokollok vizsgálata után egy új, kapcsolatalapú protokollt tervezek, amely több konkurens kapcsolatot támogat. Az új protokoll megtervezése után bemutatom a protokoll szoftveres implementációjára használható szoftvermodellt, és a tesztelési szempontokat.

Végezetül meghatározom azokat a lépéseket, melyeket még szükségesek a tervezett protokoll éles környezetben való bevetése előtt, és az elképzelhető továbbfejlesztési lehetőségeket, mint például a távoli eljáráshívás támogatása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.