Kapcsolat közbeni tartalom előtöltés mobil készülékekbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elmúlt éveket az okostelefonok és a vezeték nélküli adatkapcsolatok terjedése jellemezte. Mindemellett rohamosan növekedett a felhasználók által letöltött adatmennyiség. Az egyes forgalomtípusok közül is, mobil eszközök esetében kiemelt figyelmet érdemel a videó forgalom, mely önmagában a teljes forgalom több mint felét kiteszi.

Jelen dolgozat keretei között célunk, hogy nagyobb felhasználói élményt biztosítsunk az előtöltés módszerének felhasználásával. Ehhez megpróbáljuk kihasználni a hálózatnak azt a tulajdonságát, hogy bizonyos helyeken gyengébb vagy nincs adatkapcsolat, és erre az időszakra érdemes előtöltenünk adatot, hogy a felhasználó által éppen megtekintett élő tartalom, például egy videó ne szakadjon meg a kapcsolat minősége miatt. Valamint bizonyos esetekben éppen ennek ellenkezője érvényesül: jobb adatkapcsolattal bír a mobil készülék, így érdemes ezeket a helyeket kihasználni annak érdekében, hogy az utána következő, ennél gyengébb kapcsolati helyen is például jobb minőségben tudjuk biztosítani ugyanazt a tartalmat.

A diplomamunkámban bemutatok néhány előtöltési architektúrát valamint néhány felhasználási módot, felvázolok funkcionális lehetőségeket, melyek közül egyet valósítottam meg. A kiválasztott használati eset kliens oldalon egy adaptív videó lejátszót illetve a szükséges tárat és az előtöltési logikát jelenti. Ezt a szerver, avagy a hálózat oldaláról úgy támogatjuk meg, hogy a hálózat plusz információkat szolgáltat, így a kliens a saját és a hálózattól érkező adatai alapján változtatja a letöltés paramétereit. Ennek segítségével jobb minőségű lejátszási szolgáltatást érhetünk el, így javíthatjuk a felhasználói élményt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.