Kapcsolóüzemű áramgenerátor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A villamos energia megfelelő módon és hatásfokon történő átalakítása a mérnöki és természettudományos gyakorlatban felhasznált, elektronikával megvalósított eszközök alkalmazása során kulcsfontosságú kérdés. A szakdolgozat témája egy külső feszültséggel vezérlehető, kapcsolóüzemű konverterrel működő áramgenerátor megvalósítása.

A munka motivációjának, és a készítendő kapcsolóüzemű tápegység részletes specifikációjának ismertetése után, bemutatjuk a generátor részletes tervezési és modelláramköri realizálásának lépéseit. Szó lesz arról, hogy az elkészült modellt milyen minősítő mérési ciklusoknak vetettük alá, hogy megállapítsuk a helyes működést, egészen az áramkör felélesztésétől, a vezérlés hatására megjelenő jelalakok ellenőrzéséig.

Feladatom a generátor kapcsolási rajzának tervezése, a deszkamodell megépítése, a minősítő mérések elvégzése és értékelése volt.

A megépített modell megfelelő működésének igazolása és értékelése után, olyan speciális alkalmazási területeket mutatunk be, ahol az áramgenerátoros energiaellátás kifejezetten előnyt jelent, és az általunk bemutatott megoldás felhasználható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.