Karbantarthatóságra fejlesztés iOS platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években a különböző vállalati folyamatok digitalizációja rohamos mértékben nőtt. Életünk majdnem minden területét segíti vagy kiegészíti valamilyen szoftver, legyen az egy mobilapplikáció vagy egy számítógépünkön található alkalmazás. Ennek hatására kisebb és nagyobb vállalkozások és vállalatok szeretnék belső folyamataikat valamilyen mobil vagy webes szoftverrel segíteni.

Az igények rohamos növekedése ellenére szakmánk nagyon fiatal, emiatt a megrendelők számára idegenek lehetnek azok a folyamatok, amik szükségesek egy szoftvertermék megtervezéséhez és elkészítéséhez. Ezért, valamint a költségkímélés szempontja miatt is, mi fejlesztők hajlamosak vagyunk elsiklani olyan értékek mellett, amik egy jól megírt szoftverterméket jellemezhetnek.

Szakdolgozatomban azt vizsgálom, hogy mik azok a módszertanok, amik betartásával egy alkalmazás karbantarthatósága és továbbfejleszthetősége biztosítható. Ezeket egy iOS platformra készült, iPad eszközöket támogató alkalmazáson keresztül ismertetem.

Szakdolgozatom megírása közben megismerkedtem egy termék specifikáció alapú megtervezésével és elmélyülhettem az architektúrális tervezésben, valamint különböző tervezési mintákban. Lehetőségem volt teszteket írni és szem előtt tartani a fejlesztett szoftver tesztelhetőségét. Ezek mind mélyebb belátást adtak az ipari szoftverfejlesztés világába.

Kiemelném, hogy a dolgozatban szereplő termék bizonyos részei üzleti titoknak minősülnek, ezért nem minden esetben volt lehetőségem az implementációs vagy tervezési részletekről teljes mértékben beszámolni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.